2013. február 28., csütörtök

Videó beágyazás HTML5-tel

Korábbi változatában a mozgóképeket <object> tag-ek között elhelyezve lehetett beágyazni az oldalba. Ahhoz, hogy a videó megtekinthető legyen a felhasználónak magának kellett gondoskodnia arról, hogy a böngészőjéhez a megfelelő bővítmény telepítve legyen.
A HTML5 által szabványosított <video> tag által nincs szükség további pluginek használatára és CSS-sel megformázható. Figyelni kell a videó kódolására, mivel különböző böngészők más kódolási eljárást használnak.
  • Az egyik a WebM Project, melyet a Chrome, Opera és Firefox is támogat. Ennek a létrehozásával a jogdíjmentes videó formátum létrehozása volt a cél, így bárki számára hozzáférhető. Fájlkiterjesztés: .webm.
  • Másik jogdíjmentes formátum a Theora. Ezt a Xiph.org Alapítvány fejleszt az Ogg projekt keretében. Fájlkiterjesztés: .ogv, .ogg
  • A H.264 MPEG MPEG konténer formátum, a Safari, Chrome és Internet Explorer által támogatott, nem jogdíjmentes. Kiterjesztése: .MP4.
Egyszerre több fájlt is meg lehet adni külön <video> tag-ek között, amennyiben több videó, valamint audió sávba konvertáljuk a mozgóképet, hogy minden böngészőből elérhető legyen.
<video src="video.ogg" controls="controls" type="video/ogg" width="300" height="200" preload="none" >
Böngészője nem támogatja a videó lejátszását.
</video>
src – a fájl megadásának helye, elérési útvonallal
controls – irányító elemeket is megjeleníti
type – video típusa
width – megjelenített video ablak szélessége, érdemes megadni
height – megjelenített video ablak magassága, érdemes megadni
preload – előre letöltés, értéke lehet: none, metadata (automatikusan letöltődnek a videó tulajdonságai), auto (teljes tartalom automatikus letöltése)
A <video> tag-ek közötti szöveg azok számára fog megjelenni, akiknek a böngészőjében nem támogatott a megadott videó lejátszása.
Egyéb paraméterek, amelyeket meg lehet adni:
autoplay – a lejátszás automatikusan elindul, nincsen értéke
loop – a video végtelenített lejátszása, szintén nem kell értéket adni
poster – kép adható meg, értéke a fájl elérési útja, fájlnév és kiterjesztés
muted – hang elnémítása
Érdemes egy videót úgy betenni egy oldalba, hogy preload-dal előre letöltjük, de nem indítjuk el automatikusan a lejátszást, csupán egy figyelemfelkeltő poster-t adjunk meg neki, így a weboldalunk felhasználóbarát marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése